Sunday, January 27, 2008

Teddy

Wordt BHO, Barack Hussein Obama, de nieuwe JFK? Na Obama's overwinning bij de voorverkiezingen in South Carolina, en vooral na zijn wederom weergaloze overwinningsspeech daar, zijn er steeds meer stemmen die de vergelijking met Kennedy niet langer kunnen weerstaan. Net zoals Kennedy heeft Obama namelijk geen diepgravende ideeën, een nogal verknipt verleden en de nodige filmster-achtige allures. Wie weet is ook hij verslaafd aan slaappillen, pijnstillers, en kortstondige verhoudingen met blonde actrices (Scarlett Johansson heeft zich al aangeboden als gegadigde). Maar bovenal: Obama blijkt een minstens even begenadigd redenaar als zijn verre voorganger, en zijn nogal suffe maar daarom niet minder beklijvende boodschap, Yes We Can, weet menigeen in vervoering te brengen - zoals de in de VS verzeild geraakte Hollandse academicus Ivo Daalder (die zomaar eens Neerlands infiltrant in het Witte Huis kan worden als Obama wint).

En nu hebben ook de laatste telgen van de Kennedynastie zich achter Obama geschaard. Eerst was er JFK's dochter Caroline, die in Obama een nieuwe vaderfiguur blijkt te hebben gevonden, en kort daarna kwam zijn jongste broer Teddy, inmiddels de nestor van de Amerikaanse politiek, met de mededeling dat ook hij Obama steunt.

Nu wil het toeval dat Ted Kennedy de enige Amerikaanse politicus is met wie ik ooit een kamer gedeeld heb. Dat wil zeggen: toen Ted Kennedy in zijn jonge jaren eens Florence bezocht bracht hij daar de nacht door in het huis van de burgemeester van de stad, Piero Bargellini, die hem in gezelschap van een paar fascistoïde Italiaanse carabinieri de gevolgen van een grote overstroming van de Arno liet zien.

Veel later verhuurde Bargellini's ondankbare dochter haar vaders nederige gastenverblijf aan een zooitje ongeregeld, onder wie ikzelf. En zo heb ik maandenlang in alle hoeken en gaten van mijn kamer tevergeefs gespeurd naar een overblijfsel van Kennedy's bezoek: een haar, een verkleurd dollarbiljet, de kraag van een overhemd bevlekt met de rode lippenstift één zijner talloze maîtresses...

Of Ted Kennedy met zijn voorkeur voor Obama de goede keus heeft gemaakt moet nog maar blijken. Veel zal afhangen van Super Duper Tuesday volgende week, maar vooral ook van Obama's geheime wapen: Jon Favreau, gesjeesd student, 26 jaar, en degene die al Obama's speeches schrijft. En bovendien, Obama zal moeten slagen waar Teddy's twee oudere broers faalden, en dus niet, ik noem maar wat, in een open auto door Dallas gaan toeren. Maar dat vertelt Teddy hem wel.

1 comment:

Michiel Driessen said...

Blijf schrijven, en ik blijf lezen. Joran heeft het toch gedaan volgens Peter R. de Vries.
Ben benieuwd wat De Amerikanen daarvan gaan maken.

Michiel D.